Jak założyć stowarzyszenie zwykłe? Polecamy niezawodny komplet: poradnik i wzór regulaminu. Sprawdź >
Transformacja smaku. Jak zmieniło się jedzenie w Polsce od 1989 roku?
Warecka 4/6, Warszawa, Polska, wejście od ul. Kubusia Puchatka
We wtorek, 18:00 - 23:59
24 września 2024
Bezpłatne
We wtorek 24 września zapraszamy do Pracowni Duży Pokój na spotkanie o tym, jak od końca PRL-u przeobrażał się nasz talerz, zarówno ten w domowym zaciszu, jak i przy restauracyjnym stoliku.
W 1989 r., po ponad czterech dekadach kuchni zdominowanej przez gospodarkę centralne sterowaną, dieta mieszkańców i mieszkanek Polski zaczęła ulegać dynamicznym zmianom. Przez kolejne 35 lat doszło do otwarcia się naszych gustów kulinarnych na nowe smaki z innych części świata i upowszechnienia dziesiątek produktów, które przez lata PRL-u stanowiły trudno dostępny luksus lub były w ogóle nieobecne.
Co zmieniło się w naszym podejściu do jedzenia „na mieście”? Co o naszej kuchni sądzą obcokrajowcy? Czemu dieta roślinna budzi tak duże kontrowersje w polskiej debacie publicznej? Porozmawiają o tym dr Renata Hryciuk, antropolożka społeczna, zajmująca się m.in. antropologią jedzenia i konsumpcji oraz Monika Kucia – dziennikarka, kuratorka, twórczyni wydarzeń kulinarno-artystycznych. Spotkanie poprowadzi Maciej Zawistowski.
Szczegółowe informacje o dostępności znajdują się tutaj.
Projekt współfinansuje m. st. Warszawa.
Szczegóły wydarzenia
-
Rodzaj wydarzenia:Bezpłatne
-
Początek wydarzenia:We wtorek, 18:00
-
Zakończenie wydarzenia:We wtorek, 23:59
-
Miejsce:Pracownia Duży Pokój
Warecka 4/6, Warszawa, Polska
wejście od ul. Kubusia Puchatka -
Organizator:Stowarzyszenie "Pracownia Etnograficzna" im. Witolda Dynowskiego
-
Osoba kontaktowa:Pokaż
-
E-mail:Pokaż
Redakcja portalu www.ngo.pl nie odpowiada za treść zaproszeń.
Przedruk, kopiowanie, skracanie, wykorzystanie tekstów (lub ich fragmentów) publikowanych w portalu www.ngo.pl w innych mediach lub w innych serwisach internetowych wymaga zgody Redakcji portalu.