Szkolenia i wydarzenia - ngo.pl

Przeglądarka Internet Explorer, której używasz, uniemożliwia skorzystanie z większości funkcji portalu ngo.pl. Aby mieć dostęp do wszystkich funkcji portalu ngo.pl, zmień przeglądarkę na inną (np. Chrome, Firefox, Safari, Opera, Edge).

Jak założyć stowarzyszenie zwykłe? Polecamy niezawodny komplet: poradnik i wzór regulaminu. Sprawdź >

Prośba o wpłatę darowizny na Twój portal ngo.pl prowadzony przez Stowarzyszenie Klon/Jawor.

Transformacja smaku. Jak zmieniło się jedzenie w Polsce od 1989 roku?

Reklama
Pracownia Duży Pokój

Warecka 4/6, Warszawa, Polska, wejście od ul. Kubusia Puchatka

We wtorek, 18:00 - 23:59

24 września 2024

Bezpłatne

We wtorek 24 września zapraszamy do Pracowni Duży Pokój na spotkanie o tym, jak od końca PRL-u przeobrażał się nasz talerz, zarówno ten w domowym zaciszu, jak i przy restauracyjnym stoliku.

Reklama

W 1989 r., po ponad czterech dekadach kuchni zdominowanej przez gospodarkę centralne sterowaną, dieta mieszkańców i mieszkanek Polski zaczęła ulegać dynamicznym zmianom. Przez kolejne 35 lat doszło do otwarcia się naszych gustów kulinarnych na nowe smaki z innych części świata i upowszechnienia dziesiątek produktów, które przez lata PRL-u stanowiły trudno dostępny luksus lub były w ogóle nieobecne.

Co zmieniło się w naszym podejściu do jedzenia „na mieście”? Co o naszej kuchni sądzą obcokrajowcy? Czemu dieta roślinna budzi tak duże kontrowersje w polskiej debacie publicznej? Porozmawiają o tym dr Renata Hryciuk, antropolożka społeczna, zajmująca się m.in. antropologią jedzenia i konsumpcji oraz Monika Kucia – dziennikarka, kuratorka, twórczyni wydarzeń kulinarno-artystycznych. Spotkanie poprowadzi Maciej Zawistowski

Szczegółowe informacje o dostępności znajdują się tutaj.
Projekt współfinansuje m. st. Warszawa.

Szczegóły wydarzenia

Redakcja portalu www.ngo.pl nie odpowiada za treść zaproszeń.

Przedruk, kopiowanie, skracanie, wykorzystanie tekstów (lub ich fragmentów) publikowanych w portalu www.ngo.pl w innych mediach lub w innych serwisach internetowych wymaga zgody Redakcji portalu.