Szkolenia i wydarzenia - ngo.pl

Przeglądarka Internet Explorer, której używasz, uniemożliwia skorzystanie z większości funkcji portalu ngo.pl. Aby mieć dostęp do wszystkich funkcji portalu ngo.pl, zmień przeglądarkę na inną (np. Chrome, Firefox, Safari, Opera, Edge).

Zysk? Strata? Skorzystaj z poprawnego wzoru uchwały  Zatwierdź sprawozdanie finansowe fundacji >>

Prośba o wpłatę darowizny na Twój portal ngo.pl prowadzony przez Stowarzyszenie Klon/Jawor.
Reklama
Cała Polska

6 czerwca 2025, 00:00

6 czerwca 2025, 00:00 - 1 stycznia 2026, 23:59

Bezpłatne

W szkolnej stołówce może być zdrowo, smacznie, etycznie i ekologicznie. Nowa publikacja Green REV Institute - Planer Roślinnej Szkoły, dostarcza nowych przepisów, inspiracji i informacji na temat żywności. To narzędzie dla całej społeczności szkolnej, stworzone z myślą o zapewnieniu każdemu dziecku zdrowej żywności, która będzie wspierać w zdobywaniu wiedzy i utrzymaniu dobrego samopoczucia. E-book już online!

Reklama

Więcej niż jadłospis - szkoła zdrowa i zaangażowana!

W szkolnej stołówce może być zdrowo, smacznie, etycznie i ekologicznie. Nowa publikacja Green REV Institute - Planer Roślinnej Szkoły, dostarczy Ci nowych przepisów, inspiracji i informacji na temat żywności. To narzędzie dla całej społeczności szkolnej, stworzone z myślą o zapewnieniu każdemu dziecku zdrowej żywności, która będzie wspierać w zdobywaniu wiedzy i utrzymaniu dobrego samopoczucia.

Planer Roślinnej Szkoły to publikacja skierowana do osób realnie wpływających na żywienie dzieci – dyrekcji szkół, nauczycieli, rodziców, kucharek i kucharzy, a także osób odpowiedzialnych za kształtowanie polityk publicznych. Szkoły odgrywają ogromną rolę w kształtowaniu zdrowych nawyków, ale jakość i różnorodność posiłków w wielu placówkach wciąż pozostawia wiele do życzenia – jak pokazują badania Green REV Institute w ponad tysiącu szkół. Dominuje kuchnia oparta na mięsie, a dania roślinne są często postrzegane jako kosztowne i trudne do przygotowania. Przeważający model żywieniowy to kilka zup na mięsnym wywarze i zaledwie jeden–dwa posiłki wegetariańskie tygodniowo – co nie spełnia współczesnych standardów zbilansowanej diety. To nie tylko kwestia przepisów, ale też barier organizacyjnych i społecznych. Tymczasem niezdrowe żywienie przyczynia się m.in. do narastającego problemu otyłości wśród dzieci, pogarszając ich samopoczucie i zdolność do nauki.

Diety roślinne to rozwiązanie korzystne nie tylko dla zdrowia dzieci, ale także dla środowiska, budżetów placówek i przyszłości naszego społeczeństwa. Choć ich wdrożenie może wymagać pewnych zmian organizacyjnych i edukacyjnych, korzyści znacząco przewyższają potencjalne trudności. Wymagana jest jednak szersza edukacja oraz realne wsparcie dla szkół i kuchni zbiorowego żywienia – zarówno w zakresie kompetencji, jak i zasobów.

Planer to praktyczne narzędzie i kompas zmiany. Zawiera tygodniowe menu roślinne opracowane przez dietetyczkę Iwonę Kibil, zgodne z normami żywieniowymi, a także głosy ekspertów – m.in. dr. Sylwii Spurek, prof. Joanny Hańderek, dr Tomasza Jeżewskiego czy Dominiki „Stewuni” Olejnik. Autorzy podkreślają, że zmiana systemowa jest konieczna, a dieta roślinna to realna szansa na zdrowsze dzieci, lepsze szkoły i bezpieczniejszą przyszłość. Planer powstał dzięki wsparciu ProVeg International.

Szczegóły wydarzenia

  • Rodzaj wydarzenia:
    Bezpłatne
  • Początek wydarzenia:
    6 czerwca 2025, 00:00
  • Zakończenie wydarzenia:
    1 stycznia 2026, 23:59
  • Organizator:
    Green REV Institute
  • Osoba kontaktowa:
    Pokaż
  • E-mail:
    Pokaż

Redakcja portalu www.ngo.pl nie odpowiada za treść zaproszeń.

Przedruk, kopiowanie, skracanie, wykorzystanie tekstów (lub ich fragmentów) publikowanych w portalu www.ngo.pl w innych mediach lub w innych serwisach internetowych wymaga zgody Redakcji portalu.