Zysk? Strata? Skorzystaj z poprawnego wzoru uchwały Zatwierdź sprawozdanie finansowe fundacji >>
Premiera Planera Roślinnej Szkoły!
6 czerwca 2025, 00:00
6 czerwca 2025, 00:00 - 1 stycznia 2026, 23:59
Bezpłatne
W szkolnej stołówce może być zdrowo, smacznie, etycznie i ekologicznie. Nowa publikacja Green REV Institute - Planer Roślinnej Szkoły, dostarcza nowych przepisów, inspiracji i informacji na temat żywności. To narzędzie dla całej społeczności szkolnej, stworzone z myślą o zapewnieniu każdemu dziecku zdrowej żywności, która będzie wspierać w zdobywaniu wiedzy i utrzymaniu dobrego samopoczucia. E-book już online!
Więcej niż jadłospis - szkoła zdrowa i zaangażowana!
W szkolnej stołówce może być zdrowo, smacznie, etycznie i ekologicznie. Nowa publikacja Green REV Institute - Planer Roślinnej Szkoły, dostarczy Ci nowych przepisów, inspiracji i informacji na temat żywności. To narzędzie dla całej społeczności szkolnej, stworzone z myślą o zapewnieniu każdemu dziecku zdrowej żywności, która będzie wspierać w zdobywaniu wiedzy i utrzymaniu dobrego samopoczucia.
Planer Roślinnej Szkoły to publikacja skierowana do osób realnie wpływających na żywienie dzieci – dyrekcji szkół, nauczycieli, rodziców, kucharek i kucharzy, a także osób odpowiedzialnych za kształtowanie polityk publicznych. Szkoły odgrywają ogromną rolę w kształtowaniu zdrowych nawyków, ale jakość i różnorodność posiłków w wielu placówkach wciąż pozostawia wiele do życzenia – jak pokazują badania Green REV Institute w ponad tysiącu szkół. Dominuje kuchnia oparta na mięsie, a dania roślinne są często postrzegane jako kosztowne i trudne do przygotowania. Przeważający model żywieniowy to kilka zup na mięsnym wywarze i zaledwie jeden–dwa posiłki wegetariańskie tygodniowo – co nie spełnia współczesnych standardów zbilansowanej diety. To nie tylko kwestia przepisów, ale też barier organizacyjnych i społecznych. Tymczasem niezdrowe żywienie przyczynia się m.in. do narastającego problemu otyłości wśród dzieci, pogarszając ich samopoczucie i zdolność do nauki.
Diety roślinne to rozwiązanie korzystne nie tylko dla zdrowia dzieci, ale także dla środowiska, budżetów placówek i przyszłości naszego społeczeństwa. Choć ich wdrożenie może wymagać pewnych zmian organizacyjnych i edukacyjnych, korzyści znacząco przewyższają potencjalne trudności. Wymagana jest jednak szersza edukacja oraz realne wsparcie dla szkół i kuchni zbiorowego żywienia – zarówno w zakresie kompetencji, jak i zasobów.
Planer to praktyczne narzędzie i kompas zmiany. Zawiera tygodniowe menu roślinne opracowane przez dietetyczkę Iwonę Kibil, zgodne z normami żywieniowymi, a także głosy ekspertów – m.in. dr. Sylwii Spurek, prof. Joanny Hańderek, dr Tomasza Jeżewskiego czy Dominiki „Stewuni” Olejnik. Autorzy podkreślają, że zmiana systemowa jest konieczna, a dieta roślinna to realna szansa na zdrowsze dzieci, lepsze szkoły i bezpieczniejszą przyszłość. Planer powstał dzięki wsparciu ProVeg International.
Szczegóły wydarzenia
-
Rodzaj wydarzenia:Bezpłatne
-
Początek wydarzenia:6 czerwca 2025, 00:00
-
Zakończenie wydarzenia:1 stycznia 2026, 23:59
-
-
Organizator:Green REV Institute
-
Osoba kontaktowa:Pokaż
-
E-mail:Pokaż
Redakcja portalu www.ngo.pl nie odpowiada za treść zaproszeń.
Przedruk, kopiowanie, skracanie, wykorzystanie tekstów (lub ich fragmentów) publikowanych w portalu www.ngo.pl w innych mediach lub w innych serwisach internetowych wymaga zgody Redakcji portalu.