Szkolenia i wydarzenia - ngo.pl

Przeglądarka Internet Explorer, której używasz, uniemożliwia skorzystanie z większości funkcji portalu ngo.pl. Aby mieć dostęp do wszystkich funkcji portalu ngo.pl, zmień przeglądarkę na inną (np. Chrome, Firefox, Safari, Opera, Edge).

Zrób zbiórkę darowizn dla Twojej organizacji  My pokażemy ją światu. Zobacz, jak >

Prośba o wpłatę darowizny na Twój portal ngo.pl prowadzony przez Stowarzyszenie Klon/Jawor.
Reklama
Cała Polska

6 czerwca 2025, 00:00

6 czerwca 2025, 00:00 - 1 stycznia 2026, 23:59

Bezpłatne

W szkolnej stołówce może być zdrowo, smacznie, etycznie i ekologicznie. Nowa publikacja Green REV Institute - Planer Roślinnej Szkoły, dostarcza nowych przepisów, inspiracji i informacji na temat żywności. To narzędzie dla całej społeczności szkolnej, stworzone z myślą o zapewnieniu każdemu dziecku zdrowej żywności, która będzie wspierać w zdobywaniu wiedzy i utrzymaniu dobrego samopoczucia. E-book już online!

Reklama

Więcej niż jadłospis - szkoła zdrowa i zaangażowana!

W szkolnej stołówce może być zdrowo, smacznie, etycznie i ekologicznie. Nowa publikacja Green REV Institute - Planer Roślinnej Szkoły, dostarczy Ci nowych przepisów, inspiracji i informacji na temat żywności. To narzędzie dla całej społeczności szkolnej, stworzone z myślą o zapewnieniu każdemu dziecku zdrowej żywności, która będzie wspierać w zdobywaniu wiedzy i utrzymaniu dobrego samopoczucia.

Planer Roślinnej Szkoły to publikacja skierowana do osób realnie wpływających na żywienie dzieci – dyrekcji szkół, nauczycieli, rodziców, kucharek i kucharzy, a także osób odpowiedzialnych za kształtowanie polityk publicznych. Szkoły odgrywają ogromną rolę w kształtowaniu zdrowych nawyków, ale jakość i różnorodność posiłków w wielu placówkach wciąż pozostawia wiele do życzenia – jak pokazują badania Green REV Institute w ponad tysiącu szkół. Dominuje kuchnia oparta na mięsie, a dania roślinne są często postrzegane jako kosztowne i trudne do przygotowania. Przeważający model żywieniowy to kilka zup na mięsnym wywarze i zaledwie jeden–dwa posiłki wegetariańskie tygodniowo – co nie spełnia współczesnych standardów zbilansowanej diety. To nie tylko kwestia przepisów, ale też barier organizacyjnych i społecznych. Tymczasem niezdrowe żywienie przyczynia się m.in. do narastającego problemu otyłości wśród dzieci, pogarszając ich samopoczucie i zdolność do nauki.

Diety roślinne to rozwiązanie korzystne nie tylko dla zdrowia dzieci, ale także dla środowiska, budżetów placówek i przyszłości naszego społeczeństwa. Choć ich wdrożenie może wymagać pewnych zmian organizacyjnych i edukacyjnych, korzyści znacząco przewyższają potencjalne trudności. Wymagana jest jednak szersza edukacja oraz realne wsparcie dla szkół i kuchni zbiorowego żywienia – zarówno w zakresie kompetencji, jak i zasobów.

Planer to praktyczne narzędzie i kompas zmiany. Zawiera tygodniowe menu roślinne opracowane przez dietetyczkę Iwonę Kibil, zgodne z normami żywieniowymi, a także głosy ekspertów – m.in. dr. Sylwii Spurek, prof. Joanny Hańderek, dr Tomasza Jeżewskiego czy Dominiki „Stewuni” Olejnik. Autorzy podkreślają, że zmiana systemowa jest konieczna, a dieta roślinna to realna szansa na zdrowsze dzieci, lepsze szkoły i bezpieczniejszą przyszłość. Planer powstał dzięki wsparciu ProVeg International.

Szczegóły wydarzenia

  • Rodzaj wydarzenia:
    Bezpłatne
  • Początek wydarzenia:
    6 czerwca 2025, 00:00
  • Zakończenie wydarzenia:
    1 stycznia 2026, 23:59
  • Organizator:
    Green REV Institute
  • Osoba kontaktowa:
    Pokaż
  • E-mail:
    Pokaż

Redakcja portalu www.ngo.pl nie odpowiada za treść zaproszeń.

Przedruk, kopiowanie, skracanie, wykorzystanie tekstów (lub ich fragmentów) publikowanych w portalu www.ngo.pl w innych mediach lub w innych serwisach internetowych wymaga zgody Redakcji portalu.